Projectwerking: casus 4: verwerking van hennep bast tot meerdere producten

Samenvatting

Dit businessplan beschrijft een onderneming die zich toelegt op de kleinschalige verwerking van hennep bast tot meerdere producten. De onderneming zal zich richten op de Belgische markt en zal zich richten op de verkoop van hennepproducten aan bedrijven en particuliere klanten.

Marktanalyse

De markt voor hennepproducten is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit is te wijten aan een aantal factoren, waaronder de groeiende vraag naar duurzame producten, de groeiende interesse in hennep als medicinale plant en de toenemende acceptatie van hennep in de samenleving.

De Belgische markt voor hennepproducten is nog relatief klein, maar groeit snel. De verwachting is dat de markt in de komende jaren zal blijven groeien.

Concurrentieanalyse

Er zijn een aantal bedrijven die zich bezighouden met de verwerking van hennep. Deze bedrijven zijn echter voornamelijk gevestigd in de Verenigde Staten en Canada. In België zijn er slechts een beperkt aantal bedrijven die zich bezighouden met de verwerking van hennep.

De onderneming die in dit businessplan wordt beschreven zal zich onderscheiden van de concurrentie door zich te richten op de volgende factoren:

 • Kleinschaligheid: De onderneming zal zich richten op de kleinschalige verwerking van hennep, waardoor de kosten lager zullen zijn en de kwaliteit hoger zal zijn.
 • Diversiteit: De onderneming zal zich richten op de productie van een breed scala aan hennepproducten, waardoor de onderneming een breder publiek zal kunnen bereiken.
 • Lokaal: De onderneming zal zich richten op de Belgische markt, waardoor de levertijden korter zullen zijn en de CO2-uitstoot zal worden verminderd.

Marketingplan

De onderneming zal zich richten op de volgende marketingkanalen:

 • Online marketing, zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO) en sociale media.
 • Participatie aan beurzen en evenementen.
 • Partnerships met andere hennepbedrijven en organisaties.

De onderneming zal zich richten op het creëren van bewustzijn over de voordelen van hennep en de mogelijkheden die hennep biedt voor een duurzame samenleving.

Financieel plan

De onderneming zal worden gefinancierd door een combinatie van eigen middelen en externe financiering. De eigen middelen zullen worden gebruikt om de onderneming te starten en te ontwikkelen. De externe financiering zal worden gebruikt om de groei van de onderneming te stimuleren.

De onderneming verwacht dat de omzet in het eerste jaar € 500.000 zal bedragen. De winst in het eerste jaar wordt verwacht op € 100.000.

Managementteam

Het managementteam van de onderneming bestaat uit twee ervaren ondernemers met een achtergrond in de hennepindustrie. De twee ondernemers hebben een sterke passie voor hennep en zijn ervan overtuigd dat hennep een belangrijke rol kan spelen in de transitie naar een duurzame samenleving.

Risico’s

De onderneming loopt een aantal risico’s, waaronder:

 • De risico’s verbonden aan de hennepindustrie.
 • De risico’s verbonden aan de kleinschalige verwerking van hennep.
 • De risico’s verbonden aan de start van een nieuwe onderneming.

De onderneming zal deze risico’s beperken door:

 • Een goed marktonderzoek uit te voeren.
 • Een solide financieel plan op te stellen.
 • Een ervaren managementteam samen te stellen.

Conclusie

De onderneming heeft de potentie om een succesvolle onderneming te worden in de snelgroeiende markt voor hennepproducten. De onderneming zal zich onderscheiden van de concurrentie door zich te richten op kleinschaligheid, diversiteit en lokaal.

Bedrijfsbeschrijving

De onderneming die in dit businessplan wordt beschreven zal zich toeleggen op de kleinschalige verwerking van hennep bast tot meerdere producten. De onderneming zal zich richten op de Belgische markt en zal zich richten op de verkoop van hennepproducten aan bedrijven en particuliere klanten.

De onderneming zal worden opgericht door de Hennepnatie, een coöperatieve vereniging die zich inzet voor de ontwikkeling van de hennepindustrie in Antwerpen.

Doelgroep

De doelgroep van de onderneming bestaat uit:

 • Bedrijven die hennepproducten produceren, zoals bouwmaterialen, biobrandstoffen, voedingsmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten en plastics.
 • Particuliere klanten die geïnteresseerd zijn in hennepproducten, zoals kleding, meubels, accessoires en decoratie.