Begrotingsrapport 3d printers

Onderwerp: Aankoop 3D-printers voor hennepfilament

Opdrachtgever: Hennepnatie Cooperatie

Datum: 2023-07-20

Inhoud

Dit begrotingsrapport beschrijft de kosten voor de aankoop van drie 3D-printers voor hennepfilament. De Hennepnatie Cooperatie is een Belgische coöperatie die zich inzet voor de ontwikkeling van de hennepindustrie. De coöperatie wil de aankoop van 3D-printers financieren om hennepfilament te kunnen gebruiken voor de productie van duurzame producten.

Kosten

De totale kosten voor de aankoop van drie 3D-printers bedragen € 15.000,-. Dit is gebaseerd op de volgende prijzen:

  • 3D-printer: € 5.000,- per stuk
  • Hennepfilament: € 25,- per kilogram
  • Onderhoud en reparatie: € 2.500,- per jaar

De 3D-printers die worden aangeschaft zijn specifiek geschikt voor het printen met hennepfilament. Ze zijn voorzien van een verwarmde bouwkamer om de optimale printtemperatuur te behouden. Ook hebben ze een hoge printsnelheid, waardoor de productie van 3D-producten sneller en efficiënter kan plaatsvinden.

De kosten voor hennepfilament zijn afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid die wordt aangeschaft. Voor de begroting is uitgegaan van een gemiddelde prijs van € 25,- per kilogram.

De kosten voor onderhoud en reparatie zijn gebaseerd op de ervaring van andere 3D-printergebruikers. Deze kosten zijn inclusief het vervangen van onderdelen en het uitvoeren van preventief onderhoud.

Financiering

De Hennepnatie Cooperatie wil de aankoop van de 3D-printers financieren met een lening van € 15.000,-. De lening wordt afgesloten bij een lokale bank en heeft een looptijd van vijf jaar. De rente op de lening bedraagt 5% per jaar.

Conclusie

De totale kosten voor de aankoop van drie 3D-printers bedragen € 15.000,-. Dit is een haalbare investering voor de Hennepnatie Cooperatie. De aankoop van de 3D-printers zal de coöperatie in staat stellen om hennepfilament te gebruiken voor de productie van duurzame producten.

Aanbevelingen

De Hennepnatie Cooperatie wordt geadviseerd om de volgende aanbevelingen op te volgen:

  • Doe onderzoek naar verschillende leveranciers van 3D-printers om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
  • Overweeg om leveranciers te kiezen die duurzame transportopties gebruiken.
  • Zorg voor een goede opleiding voor de medewerkers die de 3D-printers gaan gebruiken.