Projectwerking: casus 2 – verwerking van hennep vezel tot gesponnen henneptouw

Samenvatting

Dit businessplan beschrijft een onderneming die zich toelegt op de kleinschalige verwerking van hennep vezel tot gesponnen henneptouw. De onderneming zal zich richten op de Belgische markt en zal zich richten op de verkoop van henneptouw aan bedrijven die hennepproducten produceren, zoals bouwmaterialen, biobrandstoffen, voedingsmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten en plastics.

Marktanalyse

De markt voor hennepproducten is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit is te wijten aan een aantal factoren, waaronder de groeiende vraag naar duurzame producten, de groeiende interesse in hennep als medicinale plant en de toenemende acceptatie van hennep in de samenleving.

De Belgische markt voor hennepproducten is nog relatief klein, maar groeit snel. De verwachting is dat de markt in de komende jaren zal blijven groeien.

Concurrentieanalyse

Er zijn een aantal bedrijven die zich bezighouden met de verwerking van hennep. Deze bedrijven zijn echter voornamelijk gevestigd in de Verenigde Staten en Canada. In België zijn er slechts een beperkt aantal bedrijven die zich bezighouden met de verwerking van hennep.

De onderneming die in dit businessplan wordt beschreven zal zich onderscheiden van de concurrentie door zich te richten op de kleinschalige verwerking van hennep. Dit biedt de onderneming een aantal voordelen, waaronder:

 • De mogelijkheid om te focussen op de lokale markt.
 • De mogelijkheid om een persoonlijkere relatie op te bouwen met klanten.
 • De mogelijkheid om flexibeler te zijn in de manier waarop het henneptouw wordt verkocht.

Marketingplan

De onderneming zal zich richten op de volgende marketingkanalen:

 • Directe verkoop aan henneptelers.
 • Online marketing, zoals een website en sociale media.
 • Participatie aan beurzen en evenementen.

De onderneming zal zich richten op het creëren van bewustzijn over de voordelen van hennep en de mogelijkheden die hennep biedt voor de ontwikkeling van duurzame producten.

Financieel plan

De onderneming zal worden gefinancierd door een combinatie van eigen middelen en externe financiering. De eigen middelen zullen worden gebruikt om de mobiele microdecorticator en de verwerkingsapparatuur aan te schaffen. De externe financiering zal worden gebruikt om de onderneming te starten en te ontwikkelen.

De onderneming verwacht dat de omzet in het eerste jaar € 200.000 zal bedragen. De winst in het eerste jaar wordt verwacht op € 50.000.

Managementteam

Het managementteam van de onderneming bestaat uit twee ervaren ondernemers met een achtergrond in de hennepindustrie. De twee ondernemers hebben een sterke passie voor hennep en zijn ervan overtuigd dat hennep een belangrijke rol kan spelen in de transitie naar een duurzame samenleving.

Risico’s

De onderneming loopt een aantal risico’s, waaronder:

 • De risico’s verbonden aan de hennepindustrie.
 • De risico’s verbonden aan de kleinschalige verwerking van hennep.
 • De risico’s verbonden aan de start van een nieuwe onderneming.

De onderneming zal deze risico’s beperken door:

 • Een goed marktonderzoek uit te voeren.
 • Een solide financieel plan op te stellen.
 • Een ervaren managementteam samen te stellen.

Conclusie

De onderneming die in dit businessplan wordt beschreven heeft een aantal sterke punten, waaronder:

 • De focus op de kleinschalige verwerking van hennep.
 • De ervaring en passie van het managementteam.
 • De groeiende markt voor hennepproducten.

De onderneming heeft ook een aantal risico’s, maar deze risico’s kunnen worden beperkt door een zorgvuldige planning.

De onderneming heeft de potentie om een succesvolle onderneming te worden in de snelgroeiende markt voor hennepproducten.

Bedrijfsbeschrijving

De onderneming die in dit businessplan wordt beschreven zal zich toeleggen op de kleinschalige verwerking van hennep vezel tot gesponnen henneptouw. De onderneming zal zich richten op de Belgische markt en zal zich richten op de verkoop van henneptouw aan bedrijven die hennepproducten produceren, zoals bouwmaterialen, biobrandstoffen, voedingsmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten en plastics.

De onderneming zal worden opgericht door de Hennepnatie, een coöperatieve vereniging die zich inzet voor de ontwikkeling van de hennepindustrie in Antwerpen.